Who talks about refugees in Tanzania, and what do they say?

November 10, 2019

#SudanUprising in Copenhagen

June 23, 2019

On 26 June I moderate talks & debate on #SudanUprising in #Copenhagen.

The Sudanese artist Khalid Albaih joins via Skype.

Kindly read Khalid's article a...

Update: Everyday Poetics: Instagramming Life in East Africa in Belgrade

April 26, 2019

PHOTO EXHIBITION: EVERYDAY POETICS - INSTAGRAMMING EAST AFRICA

April 12, 2019

Owl in Tanzanian Parliament - bad omen for freedom of speech and assembly.

January 30, 2019

On 29 January, when the Tanzanian Parliament (Bunge) was assembled in Dodoma, an owl flew in and watched the assembly. The owl is seen in Tanzanian (e...

''We've died''

January 22, 2019

Bikozulu tells the stories of the people making it through last week's terror attack in Nairobi.

See the Instagram post here

If you ask me, and someti...

FILM: Wakamba Forever

January 21, 2019

Colonianism revisited:

..''a hilarious take on Masaku and McMillan’s first encounter set in the 21st century. From a dramatic re-telling of the Kamba o...

Chuchu: ''We are not the audience. We are the story''.

January 20, 2019

Two important tweet threads (see below) which take point of departure in the New York Times coverage of the Riverside terror attack on 15 January 2019...

Field Work & more

November 9, 2018

Vild uge i Tanzania

November 3, 2018

Vild forgangen uge i Tanzania, og der er grund til at tro, at det fortsætter i næste uge: LGBTQ-personer trues med anmeldelse/arrest; tanzanianerne må...

1/3
Please reload

Valg i Tanzania: Håb om forandring, fred og ansvarlighed

Wednesday, February 22, 2017

Søndag går tanzanianerne til valg. Millioner af tanzanianere vil i aften have lilla lillefingre efter at have dyppet dem i blæk på valgsteder landet rundt. Tanzanianerne går til valg på forandring – ’mabadiliko’. Om valget kommer til at forløbe roligt, og præcist hvilken form for forandring, der venter på onsdag, når stemmerne er talt op, er endnu uvist.

 

Tanzanianerne står tålmodigt i kø til søndagens valg. "Nummer tre i køen. Te og det hele. Gud velsigne Tanzania," skriver Anita Urasa fra Dar es Salaam.

Anita Urasa

 

Det er en fornøjelse af følge tanzanianerne sætte aftryk i min Facebookstrøm med billeder fra køen på valgstederne. Flere stod i kø fra da valgstederne åbnede i morges, og klokken 9 tanzaniansk tid har de første allerede stemt. I følge Africa Research er over 60 procent af de stemmeberettigede under 35 år, mens godt 80 procent er under 45 år. Stemningen er håbefuld. Håbet om at valget ikke kun afvikles fredeligt, men også om at tanzanianerne vil tage ansvar og bruge valget som afsæt til virkelig forandring, går igen.

 

 

''Stemt. Del af en nation med lilla-farvede lillefingre. Stod i køen med alle mine naboer, skopudsereksperten, bogudgiveren, chefen fra benzinstation, avissælgeren, to politimænd, og den gamle kvinde som altid er ved kirken. Alle på samme niveau. De ældste fik lov at stemme først – og de syge – yup, de var også ude at stemme. Det var velorganiseret, og hyggeligt – folk var hjælpsomme med at finde den rette kø. Jeg så kun én person som besvimede i den varme sol. Præsidentielle resultater ude på onsdag!,” skriver Rachel Kessi.

Intens valgkamp og slutspurt

 

Valgkampen har i store træk forløbet fredeligt, selvom den har været særdeles intens. Mange stiller naturligvis spørgsmål ved om selve afstemningen i dag og situationen op til onsdag, hvor resultatet offentliggøres, vil foregå tilsvarende fredeligt. Ét er sikkert, og det er, at det bliver et af de mest uforudsigelige valgresultater nogensinde i landets 54-årige historie. Optakten har ikke lignet noget nogen har set før.

 

Valgkampen er – som i mange andre lande - særligt komme til at handle om personer, og mindre om politiske løsninger på Tanzanias problemer. Valgkampen har i den grad handlet om de to præsidentkandidater, CCMs Magufuli (øverst) og UKAWAs Lowassa (nederst).

Mwananchi

 

Jeg har spurgt folk på vej til og fra valgstederne om deres forventninger.


’Lige meget hvem der vinder valget, så vil Tanzania ikke mere være det samme. Status quo (det regerende parti) har lært lektien’ skriver Evarist Kamwaga. Han henviser til hvorledes UKAWA, en koalition af oppositionspartier har formået at udfordre det siddende regeringsparti, Chama Cha Mapinduzi (CCM) i et hidtil uset omfang.

‘Forandring har været et nøgleord gennem hele valgkampagnen, og det bliver interessant at se hvordan denne dagsorden for forandring vil blive gennemført af hvem der end vender. De vigtigste sager for mig, er ungdomsarbejdsløshed og usikkerhed omkring energiforsyning’ skriver Thabit Jacob.

 

Forandring - ’mabidiliko’ - har været brugt til hudløshed af begge præsidentkandidater. Spørgsmålet er hvad det egentligt betyder, når det kommer til stykket.

’Vil vi walk the talk? Forandring aka MABADILIKO har været slogan og opfordringen til at stemme. Spørgsmålet er om vi som individer er KLAR til at VÆRE denne forandring? Det er mig og dig, der bliver Sorteper. Jeg er ikke sikker på, om vi alle har indset det. Jeg har på fornemmelsen, at vi forventer at forandring bare sker af sig selv. Som en tryllekunst’ skriver Anita Urasa.

 

Og endelig skriver Seleman Pingoni:

‘Det vigtigste for mig er at taberen indrømmer sit nederlag – lige meget hvem der taber. Det vil sende et signal gennem Afrika om at vi på trods af vores politiske forskelle, så står landet sammen som et og er politisk voksent.

 

Følger du valget på Twitter, så kig efter disse hashtags:
#uchaguzi2015
#tz2015
#TanzaniaDecides
#TanzaniaVotes
#TZVotes #uchaguzi

 

Bemærk også at DIIS den 4. november afholder et offentligt møde med fokus på valget. Læs mere her: https://globalnyt.dk/content/tanzania-og-valget-debatmoede-om-udfaldet

 

Blog post bragt for Globalnyt d. 25. oktober 2017 her

Please reload

PhD Student, MA in African Studies, journalist and former development worker. Heart tilted towards the Balkans & East Africa: Refugees, Peripheries, Imaginaries & Humanitarianism